I am in! And you? | The London Marathon Oktober 2021

21-05-2021 | 10:52

Zonder het te beseffen, gingen we begin maart 2020 met heel Nederland op een bijzondere groepsreis. Of eigenlijk: met de hele wereld. Corona heeft ons in een collectieve wereldwijde cultuurshock gebracht. Zonder een stap buiten de deur te zetten, zijn onze menselijke gewoonten en routines in de war geschopt.

Impact

De pandemie heeft impact, zowel zakelijk als privé. Zakelijk zet ik alle zeilen bij om bij te sturen, besluiten te nemen. Besluiten waar je bij de uitbraak van de pandemie met nog geen 50% van de informatie een 100% keuze maakt. Best lastig. Advies vragen aan mensen om je heen, beeld vormen en naar beste inzichten kiezen. Privé vind je een ‘andere invulling’ van je vrije tijd.

Wendbaar

Hoe blijf je vitaal, persoonlijk wendbaar in deze tijden. Tijden waarin onzekerheid en beperkende maatregelen eerder leiden tot frustratie dan optimisme. Ik ben een hardloper. Ik loop hard, omdat ik voel dat het mij ruimte geeft in mijn systeem, dat ik vitaal ben als ik mijn trainingsschema volg. Het geeft afleiding en energie. Afgelopen jaren heeft dat ‘loop’ enthousiasme geleid tot diverse marathons. In Utrecht, Rotterdam (3x), New York en Berlijn (2x). Marathons met ambitie. 

De afgelopen tien jaar schrijf ik, tevergeefs, in voor de Londen marathon. Een marathon die ik zo graag wil lopen in een geweldige stad in een fantastische ambiance. Met jaarlijks meer dan 1 miljoen inschrijvingen voor in totaal 50.000 beschikbare startplekken, waarvan er ook nog eens 40.000 gerelateerd zijn aan goede doelen en slechts 10.000 plekken worden verloot. De loting is een kansloze exercitie. De kans om ingeloot te worden, is zo klein.

Alvleesklierkanker

De laatste vijf jaar doe ik, mede om mijn inschrijvingskansen te vergroten, ook een inschrijving via het team wat zich inzet tegen alvleesklier kanker. Zij hebben jaarlijks een aantal startbewijzen in deze marathon beschikbaar. Dat ik tegen alvleesklierkanker loop, heeft een achtergrond. Op 55-jarige leeftijd -inmiddels 17 jaar geleden- overleed mijn vader aan deze ziekte. Een ziekte die lastig te genezen is, omdat dikwijls de ziekte pas in een laat stadium wordt ontdekt.

Daarna is het vaak een lijdensweg die mensonterend is. Als naaste voel je je machteloos. Er is al snel geen behandeling mogelijk en je ziet je dierbare wegglijden. Dat gevoel van machteloosheid is mijn drijfveer om voor de alvleesklierkanker stichting te lopen. Ik wil mijn bijdrage leveren aan onderzoek dat leidt tot behandelmethoden om deze ziekte te kunnen genezen.  

Marathonschema van duurloop tot interval

Ik besluit in oktober 2020 mijn marathonschema weer op te pakken. Vitaal willen zijn en met het hardlopen het beste uit mijzelf halen. Bij voorkeur met een doel. Ik schrijf mij voor de tiende keer in voor de Londen marathon. Zowel voor de (vrije) loting alsook via de stichting tegen alvleesklierkanker. Gek eigenlijk, midden in een pandemie plannen maken, een doel stellen zonder te weten of het echt door kan gaan. Ik train stevig in de maanden oktober, november en december. Via een trainingsplanner app (Trenara) volg ik gedisciplineerd mijn schema. Vijf keer in de week, van duurloop tot interval.

Uitslag van de loting

In januari komt de mail van de Londen organisatie ‘helaas moeten wij u mededelen dat’ …
Wederom helaas niet ingeloot. Ik baal enorm. Ik moet even schakelen,  zal ik mijn hardloopschema wel of niet blijven volgen? Waarom dan wel en waarom niet? Ik wil vitaal zijn, maar een schema zonder doel? Ik besluit mijn schema te blijven volgen. Fit blijven en dan maar een ander doel bedenken.

I am In!

Eind februari ontvang ik bericht vanuit de alvleesklierkanker stichting dat ik met hen mag deelnemen aan de Londen marathon editie 2021. Wat een mooi bericht - I am in! De Londen marathon 2021.

Deze wordt gehouden op 3 oktober dit jaar. ‘Corona technisch’ ziet het er positief uit, kijkende naar de resultaten die worden geboekt in Engeland met de vaccinatiestrategie. De aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames dalen in Engeland snel.  

Support Casper

Met de stichting Support Casper organiseer ik de komende maanden acties om geld in te zamelen. Ik doe dit met een aantal vrienden die hebben aangeboden om te helpen. Een van deze vrienden -Perry Dekkers- vergezelt mij in deze reis. Bij zijn vader is recentelijk ook alvleesklierkanker ontdekt. Verdriet en diezelfde machteloosheid. Wat een zwaar, mensonterend proces. Pig en Perry; deze is ook voor jullie! Naast de opbrengst voor Support Casper geeft het bijdragen aan behandelmethoden tegen elke vorm van kanker mij een extra motivatie om mij hiervoor in te zetten. De onzekerheid is ook bij andere vormen van deze ziekte groot. Laat deze actie een klein beetje bijdragen. 

Daarnaast ga ik vooral veel trainen. Trainen om fit te zijn en de energie te hebben om door deze uitdagende tijd te komen. Hardlopen is een sport die de afgelopen maanden (los van de wedstrijden) in de tijd van de pandemie prima kon doorgaan. Mijn schema staat gepland voor de komende maanden dus op naar Londen.

De komende tijd kun je, als je het leuk vindt, mijn blogs over de voortgang volgen en eventueel delen op social media. Ook kun je mij volgen via mijn actie pagina op de site van Support Casper.

De Londen Marathon rennen voor behandeling van alvleesklierkanker (supportcasper-acties.nl)